CAMEO : DOCUMENTS INTERDITS
20:00 (voor iedereen)

Muziek gecomponeerd door Stéphane Orlando voor films van Jean-Teddy Filippe “Les documents interdits”. Met het Ensemble Fractales en actrice Koraline de Baere. Door het werk van Jean-Teddy Filippe buiten de oorspronkelijke context en met muziek te presenteren, wordt het gevoel van authenticiteit van TV teniet gedaan. Deze benadering stelt ons echter in staat om de grote artistieke waarde van deze films te benadrukken en stimuleert onze verbeeldingskracht om fictie te creëren.

Door Le Pique-Nique te tonen zonder enige commentaar erbij maar met muziek (cineconcert), en daarna mét de oorspronkelijke commentaar, maar zonder muziek, wordt de eigen interpretatie van de toeschouwer geconfronteerd met de beelden uit het verhaal dat hem in tweede instantie zal worden opgelegd. Maar welke beelden komen in hem op, als men alleen naar de muziek luistert en de film in twee verschillende situaties gezien heeft?

In L’Examen gebruikt Stephane Orlando de gewilde tekortkomingen van de nepdocumentaire om de tijd te rekken en muzikale intermezzo’s aan te bieden en zo de publieke verwachtingen te beïnvloeden over het vervolg van het verhaal. Archiefnotities worden live voorgelezen door een acteur zodat de relatie met het publiek wordt versterkt. Deze praktijk was gebruikelijk in het tijdperk van de stille film – door een marktschreeuwer/verhalenverteller – en bloeide vooral in Japan, de benshi waren echte beroemdheden.

Zo eigenen kunstenaars/muzikanten zich opnieuw de films van Jean-Teddy Filippe toe (stoelend op dezelfde idee van hergebruik) en kan de toeschouwer genieten van hun interpretaties/uitvoeringen. En misschien leidt het tot een kritischer houding tov alle waarheden waarmee de virtuele wereld ons overspoelt.

Share