Geluidscreatie (10′) in de metrostations van Brussel (uitzending elke 2u tussen 5:00 en 14:00)

Early Voices geeft de natuur opnieuw een stem via het afspelen van de dawn chorus (vogelgezangen) in de metrostations, vanaf de vroege ochtend tot de middag. Tijdens De Week van de Klank vervangen de vogelgeluiden uit Early Voices elke twee uur heel even de muziek die normaal gezien via de intercom van de metrohaltes speelt, om een kalmerende, zonnige sfeer op te roepen tijdens het wachten in de donkere tunnels onderweg naar het festival.

Early voices brengt ons terug naar de stemmen in het verre verleden. Wat leefde er in Brussel vóór dat de mens er zich vestigde en hoe klinkt dat? 

Deze geluidscreatie is gebaseerd op vogelstemmen die de huidige staat van het ecosysteem beschrijven. Voorbije lente nam Joost Van Duppen hiervoor de dawn chorus op diep in het Zoniënwoud, het begin van een boeiende reis waar hij hun migratie volgde en registreerde tot in Noord Europa.

Deze verdwenen stadsklanken wil Joost Van Duppen nu terugbrengen in de publieke ruimte van de metro, een geïsoleerd en veel gebruikt transportmiddel in de stad dat mensen van punt A naar B brengt, vele diverse wijken doorkuist, maar ons misschien ook distantieert van onze natuurlijke omgeving. 

>>> Beluister de volledige creatie hier.


Joost Van Duppen behaalde na zijn wetenschappelijke studie een master in music design aan de Universiteit van de Kunsten in Utrecht (NL) en de University of the Arts in Helsinki (FI). In zijn werk experimenteert hij met de combinatie van veldopnames en instrumentale klanken. Met de focus op soundscape ecologie werkt hij hiervoor samen met nationale en internationale organisaties uit verschillende disciplines dat hem toelaat om klank en wetenschap te combineren.

Share

© Joost Van Duppen