Documentairefilm STATE OF DOGS – Peter Brosens

VO, ondertiteld in het FR

19:00 > 21:00 / CINEMA PALACE

In aanwezigheid van Charo Calvo, componiste van de originele filmmuziek

In Oulan-Bator, Mongolië, wordt een jager ingehuurd door de autoriteiten om honden uit de stad te verwijderen. In aanwezigheid van Charo Calvo, componist. Peter Brosens werpt zijn licht op de Mongoolse cultuur, maatschappij en geschiedenis.

De ongewone, met de deur in huis vallende documentaire State of Dogs maakt deel uit van Peter Brosens’ Mongoolse trilogie. In dit deel staat de hond Basaar centraal. Het dier is de hoofdrolspeler, wat voortvloeit uit het Mongoolse geloof dat honden reïncarneren als mensen. Basaar is net gestorven en kijkt in een staat van verwarring terug op zijn hondenleven in Mongolië. Het verhaal van de hond geeft de kans om een associatief filmessay over Mongolië te brengen, met zowel fictieve verhaallijnen als documentaire beelden. Eén van de meest bekroonde Belgische documentaires.

De film speelt zich af in de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar (Oulan Bator), en combineert documentaire & fictieve elementen in het gefragmenteerde, impressionistische en dromerige verhaal van Baasar, een hond die vroeg in de film sterft, doodgeschoten door een jager. Die handelt in dienst van de stad om de hondenpopulatie te verminderen, want er leeft meer dan één hond per vier mensen op een bevolking van 800.000 inwoners. Volgens de Mongoolse legende kan een hond in zijn volgende leven als mens reïncarneren, als hij zo lang mogelijk vrij rond kan dwalen. Baasar dwaalt in de herinnering aan zijn leven, zonder te willen doorstromen naar een mensenleven. De film bevat korte intermezzo’s, met een zonsverduistering, een segment waarin een jongeman gedichten rechtstreeks in de camera reciteert, en een afbeelding van het moderne Mongoolse leven met onderliggende stromingen van mystiek en mythen.

Share