Geluidsparcours in de Marollen

ESPACE RÉSONNANT – Alain Wergifosse – Mixtape Factory (Reebokstraat 4 – 1000)

TALKING ROOMS 1/2 – Alicia Jeannin – Librairie Pok (Blaesstraat 204 – 1000)

TALKING ROOMS 2/2 – Alicia Jeannin – Mixtape Factory (Reebokstraat 4 – 1000)

PASSATA van Aifoon – L’AXOSO (Visitandinenstraat 6 – 1000)

INSTALLATIE van de Academie Anderlecht – L’AXOSO (Visitandinenstraat 6 – 1000)

Ook toegankelijk tussen 11:00 > 18:00 van 27/01 tem 03/02

 

ESPACE RÉSONNANT – Alain Wergifosse

Na zijn residentie bij Transcultures stelt Alain Wergifosse een nieuwe visuele en geluidsinstallatie voor, die deel uitmaakt van zijn reeks Resonante Ruimtes.

Alain Wergifosse (Be) kent alle mediavormen, is experimenteel videograaf en geluidskunstenaar die gespecialiseerd is in synthese en interactieve systemen. Hij ontwikkelt onder andere nieuwe systemen om het geluid van planten en microalgen te versterken (in samenwerking met onderzoeker / bioloog Fabrice Franck-Ulg). Deze volhardende onderzoeker verkent het uiterste van het hoorbare en het zichtbare via enkele microfoons en sensoren die in een min of meer beperkte ruimte strategisch zijn opgesteld, en die gecontroleerd worden opgeladen door een visueel en klank-verwerkingssysteem. Gefluister, geruchten, schaduwen en weerkaatsingen, wind en beweging worden hier in real time vastgelegd en in geluid en licht omgetoverd.

Met de steun van Transcultures en de Pépinières de Création en in samenwerking met  Project(ion) Room.

TALKING ROOMS 1/2 – Alicia Jeannin

De installaties van Alicia Jeannin zijn gebaseerd op herinneringen aan taal en verkennen de meeslepende en verhalende kracht van geluid in combinatie met scenografie.

TALKING ROOMS 2/2 – Alicia Jeannin

De installaties van Alicia Jeannin zijn gebaseerd op herinneringen aan taal en verkennen de meeslepende en verhalende kracht van geluid in combinatie met scenografie.

PASSATA – Aifoon

Passata is een surround geluidencompositie van Stijn Dickel (aifoon) uit de circusvoorstelling PLOCK!.

In de voorstelling PLOCK! gaat het hoofdpersonage Camiel het werk Blue Poles van Jackson Pollock namaken. Hiervoor voert het personage een krampachtige strijd met zichzelf. Die vertwijfeling wordt versterkt door de geluiden die hem omringen, verstopt in blikken verfpotten die stuk voor stuk beginnen te trillen en te rammelen. De verf gaat aan het dansen, de potten beginnen te brommen, vlekken komen tot leven, kleuren krijgen geluiden en omgekeerd. Een bonte voorstelling voor kinderen (4+).

Deze op blik gecomponeerde soundscape van PLOCK! wordt in Passata een volwaardige surround compositie. De geluidencompositie duurt een kleine 6 minuten en begint daarna opnieuw. De compositie start met eerst veel stiltes. Het geluid van rollende borden, gecomponeerd voor blik, wordt steeds ritmischer en intenser. Smakelijk!

aifoon is een kunstenorganisatie die het luisteren in beweging brengt. Naast het ontwikkelen van luisterprojecten, vorming en ateliers, werkt aifoon mee aan een aantal producties waarbij ze de code van het luisteren in vraag stellen.
Voor de creatie van de circusvoorstelling PLOCK! werkte aifoon samen met het theatergezelschap Grensgeval.

INSTALLATIE van de Academie Anderlecht

Geluidssculpturen/Sculptures Musicales is een geluidsinstallatie waarbij een veelvoud van geluidssculpturen worden samengebracht in één ruimte. Elke afzonderlijke geluidssculptuur is gemaakt door een andere kunstenaar maar vermengt zich met de andere sculpturen door hun plaatsing in één dezelfde ruimte met als resultaat één grote, klinkende klankinstallatie. De sculpturen zijn gemaakt door leerlingen van de opleiding “Audiokunst” van de Academie van Anderlecht onder leiding van klankkunstenaar Jeroen Uyttendaele.

 

Share