Resonance is een tijdelijke sculptuur en performancereeks door kunstenaar Germaine Kruip (in samenwerking met het Middelheimmuseum), die in het Centraal Station van Antwerpen de impact van het verleden weer voelbaar maakt.

Resonance komt voort uit Kruips levendige herinnering aan de antisemitische aanslag in de Antwerpse diamantwijk op 20 oktober 1981. De toen elfjarige kunstenaar zat op dat moment in de klas, niet ver van de locatie van de ontploffing. Met dit werk maakt Kruip de langdurige impact van deze tragedie voelbaar en hoorbaar, en biedt ook een harmonisch en contemplatief contrapunt aan voor trauma’s uit het verleden. Naast de officiële geschiedschrijving die een narratief maakt van politieke of economische mislukkingen en successen uit het verleden, is ook ons persoonlijke geheugen een belangrijke bron waaruit verhalen ontstaan. Deze verhalen worden vaak slechts indirect verteld, zonder woorden. Dit is ook de manier waarop Resonance spreekt.

Op 20 februari om 18u vindt in de grote hal van Antwerpen Centraal een performance plaats.

Concept: Germaine Kruip
Compositie: Germaine Kruip samen met Tom De Cock
Percussionisten: Tom De Cock, Elliott Harrison, Ruben Martinez Orio, Youjin Lee, Lucas Messler, Gerrit Nullens
Curator: Samuel Saelemakers
Atelier- en productieassistent: Maxime Fauconnier

Instrumenten: Thein Brass
Hardware: Maison Vervloet

Resonance werd mogelijk gemaakt met de ondersteuning van Mondriaan Fonds, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België, Kunst in de Stad – Middelheimmuseum, Axel Vervoordt Gallery en Inspiratum.

Gemaakt in opdracht van EUROPALIA TRAINS & TRACKS

 

Share

Germaine Kruip, Resonance, 2021, detail. Foto: Maxime Fauconnier