Het project No Lockdown Art kreeg vorm tijdens de eerste lockdown periode in maart 2020. Transcultures en Les Pépinières européennes de Création vroegen aan verschillende auteurs uit verschillende landen om hun poëtische indrukken, hun gedachten en vragen op te schrijven. Deze “lockdown geschriften” werden daarna in klank omgezet, hetzij door de auteurs zelf, hetzij door andere geluidskunstenaars. Zo ontstonden diverse creaties met een verschillende esthetiek, al naargelang de specifieke kenmerken van de poëtische bijdragen. Ze vertellen ons niet alleen over de tijd van het virus maar ook meer in het algemeen over de maatschappelijke en emotionele inslag ervan.

Performances worden aangevuld met video’s en installaties, met klank en poëzie. Ze maken deel uit van een reeks live-ontmoetingen met variabele geometrie.

 

Video’s: doorlopend vanaf 18:00 uur !

Performances om 20:30 !

 

Maja Jantar (PL/NL) + Paradise Now (FR/BE)

+ guest Isa*Belle (FR/BE) – bols chantants

Maja Jantar, een meertalige ‘polysonische‘ stemartieste en Paradise Now, veelzijdige audiomaker, brengen hun universums samen. Ze combineren poëzie, zang en elektronische verwerking met field recording en gitaarinterventies. Na een succesvolle residentie in Delta (Namen) in februari 2021, brachten ze een eerste EP “Transonic Delta” uit met intieme stukken, klankwerk en bijzondere micro-universums. Ze bereiden samen een hybride publicatie voor.

 

 

Ordinaire (BE)

Het Luikse duo Eric Therer en Stephan Ink (bas-laptop) werken samen onder het pseudoniem “Ordinaire”. Ze gebruiken geluidsexperimenten en ontlenen ook elementen aan het post-dadaïstisch erfgoed. Uit de onmiddellijke dagdagelijkse omgeving verzamelen ze beelden en geluiden die de waarde hebben van échte iconen in België: dancings langs gewestwegen, frietkotten, de bureaucratie … zoveel verwijzingen die tot het échte of het dromerige culturele erfgoed van ons land behoren! Hier worden ze gepoëtiseerd met humor, brutaliteit en low-tech esthetiek.

 

 

Philippe Franck (BE/FR) + Zoé Suliko Tabourdiot (FR) : Poévies

Met de deelname van Catrine Godin (QBC), Richard Martel (QBC), Eric Therer (BE)

“Poévies” is een veelvormig audiovisueel project (‘capsules’, installatie, film) dat in 2018 werd opgestart door Philippe Franck, in samenwerking met Zoé SulikoTabourdiot en ondersteund door Transcultures.

 

 

Intieme momenten van hedendaagse Franstalige dichters worden vastgelegd in een lezing/performance waardoor korte interviews worden verweven en die opgenomen zijn in de leef- of creatieplek van die dichters. Steeds wordt de magie van het moment onderlijnd, maar ook die van ontmoetingen “on the road”, van geluk bij een ongeluk…

Tot op heden zijn er drie portretten gerealiseerd: de eerste met kunstenaar/uitgever Richard Martel uit Quebec, de tweede met dichteres Catrine Godin uit Montreal en de derde met de Luikse auteur/performer Eric Therer.

 

Share