Video-installatie van Stijn Demeulenaere

Nothing’s going to happen to us… is een installatie waar video en geluid met elkaar botsen. Het werk onderzoekt hoe wij ons gewapende conflicten voorstellen, en hoe zich dat verhoudt tot een geleefde realiteit. Een verpleegster vertelt over hoe het kamp waar ze werkte plots werd gebombardeerd. Ze vertelt over de geluiden die ze er hoorde toen ze plat op haar buik lag, en de emoties die die geluiden uitlokten. Met dit verhaal trok kunstenaar Stijn Demeulenaere naar enkele sound designers, gespecialiseerd in geluid voor oorlogsfilms en actiescenes. Stijn vroeg hen hoe ze het geluid voor dit verhaal zouden ontwerpen, alsof het zou gaan om een filmscene.

Stijn moduleert hun stemmen verder met het geluid van bommen en geweerschoten van hedendaagse gewapende conflicten en van de Eerste Wereldoorlog: de drie stemmen nemen de vorm aan van die oorlogsgeluiden.

Door deze twee perspectieven met elkaar te confronteren onderzoekt Nothing’s going to happen to us… het niemandsland tussen onze ‘voorstelling’ van een gewapend conflict, en een authentieke, geleefde herinnering eraan. 

Nothing is going to happen to us… werd gemaakt in opdracht van Vrijstaat O voor de tentoonstelling Private Shelter. De tentoonstelling werd georganiseerd in het kader van GoneWest, de artistieke herdenking van de Grote Oorlog in de provincie West-Vlaanderen. De installatie werd ontwikkeld tijdens een residentie bij Overtoon. 

Productie: Vrijstaat O

Coproductie: Pianofabriek Arts Lab

Geluidsopnames: Stijn Demeulenaere en Daniel Demoustier. 

Videobewaking, advies en aanvullende color grading door Sam Vanoverschelde

Color grading door Andrei Mândrescu

Dank aan: Sam Vanoverschelde, Jolien Colpaert, Daniel Demoustier, Arnout Colaert, Charles Maynes, Leen Lacroix, Erik Nerinckx, Hendrik Tratsaert, Kerlijn Van der Cruyssen, Mathieu De Meyer, Ruth Timmermans, Vrijstaat O, Visual Kitchen, Overtoon, Pianofabriek Arts Lab, Provinciaal Domein Raversyde and DOVO.


“Nothing’s going to happen to us…” zal elke 40 minuten vertoond worden in de kelders van de Sint-Gorikshallen. 

Share

© Nothing is going to happen to us - Stijn Demeulenaere