Overtoon is een platform voor geluidskunst. Op zaterdag 12/02 tussen 12u en 17u maakt u er in de ateliers kennis met (werk van) kunstenaars Wannes Deneer en Stijn Wybouw.

 

SPEAKING CHARACTERS – Wannes Deneer

Speaking characters is een reeks klinkende collages/ luidsprekersculpturen. Elk sculptuur heeft zijn eigen visuele en auditieve karakter, samen vormen ze een meerstemming koor.

Een luidspreker is een schijnbaar eenvoudig systeem dat een complexiteit aan klanken en emoties kan weergeven. Wannes Deneer bestudeert elk onderdeel van een luidspreker en zijn effect op de klank. Door zijn luidsprekers fysiek te bewerken, te snijden, te plakken en andere materialen toe te voegen modelleert hij het geluid fysiek. Zo creëert Wannes zijn eigen karakters. 

 

Wannes Deneer is een geluidskunstenaar en scenografie, wiens werk zich op de grens van theater, muziek, visuele kunst en geluidskunst bevindt. Hij is medeoprichter van (theater)collectief Tuning People.

 

KRAMP and the SHAKERS – Stijn Wybouw

Het werk van Stijn Wybouw vertrekt vaak van zeer rudimentaire geluiden/instrumenten, zoals zelfgemaakte shakers, rammelaars, belletjes aan kippenpoten. Deze instrumenten vormen een belangrijke inspiratiebron. Afgelopen zomer maakte hij ratelmachines met behulp van handgemaakte shakers en gevonden objecten. 

Zijn onderzoek bij Overtoon werkt hier verder op aangezien het zijn inspiratie blijft triggeren en hij manieren wil vinden om de sonische aspecten te verfijnen. Een extra inspiratiebron zijn field recordings van hevig ruisende krekelvelden die hij een paar jaar geleden maakte tijdens een reis door Spanje.

Een artificieel machine-achtig drone-geluid in combinatie met het geluid van de rammelaars zou een goede aanvulling kunnen zijn op een vertaling van de wilde krekelvelden.

 

Stijn Wybouw is een kunstenaar die vooral de grenzen tussen kunst en het dagelijks leven lijkt te verkennen – en te overschrijden. Als zijn alter ego “KRAMP” brengt Wybouw platen uit en treedt hij op met rauwe composities, duistere drones en warped vocals, allen door de moerassige fuzz van verschillende tape recorders gemaald.

 

Share