Stadswandeling Sonic Urbanism met Caroline Claus
Tijdens deze wandelingen langs de Brusselse spoorlijn L28 verkennen we de stedelijke geluidsomgeving van de open ruimte in verandering, door te luisteren naar humane en non humane relaties tussen omgeving, landschap en toe-eigening. Navigerend door het gefragmenteerde spoorweggebied, exploreren we de stedelijke geluidsruimte als ‘heterogene multipliciteit’ samengesteld uit een myriade van geluids- en klanksferen die elkaar overlappen, afstoten of versterken’. Verschillende concepten en tools worden aangereikt. Voorbijgaand aan het idee van een geluidsomgeving en de ‘geluids-/klanksfeer’ als formele vraag, onderzoeken we hoe we relaties tussen ruimtelijke organisatie en vormen van (politieke) actie via ons gehoor, al dan niet via versterking of inductie kunnen waarnemen?Vanuit een interesse voor de planning en het ontwerp van stedelijke klanksferen in transitie zoeken we via deze oefening in sonic cartografie naar de spanning tussen enerzijds de stad als een abstracte en geordende infrastructuur: een plek die georganiseerd of gepland moet worden en anderzijds de stad als een ruimte van immanentie en (de)territorialisering.

 

De wandeling bestaat uit twee delen (beide samen of elk apart te volgen):
1/ Wandeling deel I – Zondag 11u: Omgeving Tour & Taxis – Park L28 (+/-1h30)
2/ Wandeling deel II – Zondag 13u30: Omgeving Weststation – Beekkant (+/-1h30)
  • Vertrekpunt: Ingang MolenWest – Alphonse Vandenpeereboomstraat 193, 1080 BrusselInschrijven gewenst.
Op zondag zal Caroline Claus de twee soundwalks begeleiden in het nl/fr/engl.
Er is de mogelijkheid om tijdens soundwalk via een audio-app naar observaties te luisteren. Deelnemers worden gevraagd de applicatie op voorhand te installeren. https://creator.echoes.xyz/walks
Deelnemers kunnen beide audiowalks ter plekke streamen of op voorhand downloaden.

 

Caroline Claus is een in Brussel gevestigde stedelijke (geluids)onderzoeker. Caroline Claus is momenteel doctoraatstudent aan het KU Leuven Departement Architectuur, onder begeleiding van de Brusselse Supervisors Prof. Burak Pak  (KU Leuven) & Peter Cusack (UAL). Zij heeft jarenlange ervaring in en interesse voor sociale participatie bij stedelijke ontwikkeling en stadsrenovatie in Brussel. In haar onderzoek exploreert ze hoe field recording, en sonic journalism deel kunnen worden van een sonische cartografie die als interface gebruikt kan worden voor interdisciplinaire samenwerking bij de planning en het ontwerp van stedelijke openbare ruimte. 

Share