Klankinstallatie van Raymond Delepierre

Vernissage op woensdag 1/9 vanaf 13:00 net voor het familieconcert in het MIM om 14:30.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 05/09

STUBBORN WAVES

Stubborn Waves (Hardnekkige of koppige golven) is een uitnodiging om het snelle verstrijken van de tijd te vertragen. De klankinstallatie lijkt je lichaam te omhullen als een winterse vacht. Ze lijkt uit de grond te rijzen met geluiden uit gesmolten ondergronds gesteente, het magma van het aardse leven.

De twee geluidshoorns van de installatie zwaaien langzaam in een brede cirkelvormige beweging door de luisterruimte. Ze stoten zachte maar krachtige geluiden uit… En af en toe klankstoten met stadsgeluiden, die werden opgevangen door externe microfoons en naar binnen gebracht. Dankzij akoestische bewerkingen krijgen deze klanken ‘kleur’, maar de bron van het geluid werd nooit volledig uitgewist.

Het geheel oogt sober. Donkere tinten zorgen voor een sobere setting die ruimte laat voor de uitgezonden soundscapes.

Stubborn Waves verwijst naar de middelen die door de militaire protagonisten uit de Tweede Wereldoorlog werden ingezet om te vechten, te spioneren, aan te vallen en grip te krijgen op de andere. Ze deden dit met behulp van geluidsversterking en geluidscaptatie, zoals grote oren, radars, sonars, bruine frequentie, infrageluiden,… en de onderzoeken van dr. Vladimir Gavreau.

 

Deze installatie is het tweede luik van de geluidstriptiek «Signal & Resonance, Son & Distance» die door de artiest in 2017 werd opgestart. Ondersteund door Transcultures.

Productie: Raymond Delepierre

 

 

Raymond Delepierre is geluidskunstenaar en -technicus en ook docent. Hij experimenteert met diverse klankvormen en uitzonderlijke akoestiek. Aan alledaagse geluiden en klanktexturen in ruimtes geeft hij een bijzondere betekenis. Hij dompelt de luisteraar onder in een nieuw ingebeeld zintuiglijk geheel en creëert meeslepende luisterinstallaties als waren het levende lichamen, herkenbaar, hoorbaar, tastbaar.

 

Share