Luistersalons met klanken uit muziekcomposities en poëtische of filosofische fragmenten uit de Renaissance!

Dinsdag 31 augustus: 18:00 Vernissage Luistersalons & 20:00 Performance van Maja Jantar

Luistersalons: van woensdag 01/09 tem. zondag 05/09 van 10:00 tot 18:00

Transcultures (organisator van het internationale festival van geluidskunsten City Sonic en producer van het label Transonic dat zich toelegt op unieke klankavonturen) zorgt voor drie verschillende geluidssferen in de vorm van luistersalons. Ontdekkingsreizigers op het gebied van klank onderzoeken muziek en teksten uit de tijd van Erasmus en de Renaissance en leggen een verbinding met hun hedendaagse persoonlijke artistieke onderzoek.

 

Maja Jantar Pan[d]ora[m]

“Het is dankzij Erasmus dat we het beeld hebben van de doos van Pandora – voordat afbeeldingen van Pandora’s wedergeboorte gericht waren op schepping / bevrijding van de aarde, want in de Griekse geest betekende zij de eerste vrouw. Erasmus verwarde pithos met het andere Griekse woord pyxis , wat doos betekent toen hij de dichter Hesiodus vertaalde. Vandaar de creatie van de “doos van Pandora” die een metafoor werd in onze westerse cultuur. In andere verhalen in de geschiedenis werd er zelfs geen melding gemaakt van de pot.
In dit stuk worden lagen ontleed via de stem, met geluidsopnames uit Brussel en echo’s van luitmuziek uit de Nederlandse renaissance, en de vele ‘geschenken’ van Pandora die weerklinken in slingerbewegingen en tussenruimten.”

 

Paradise Now + Didié Nietzsche – Geluidspoëzie uit de Renaissance

Fragmenten uit de liefdespoëzie en humanistische teksten uit de 15e en 16e eeuw (Margareta van Navarra, Catherina des Roches, Pierre de Ronsard, Maurice Scève, Joachim Du Bellay, enz.) worden tot leven geroepen door Yvette et Philippe Franck.

Daarnaast staan elektronische soundscapes, waarvan sommige werden gecreëerd op basis van werken van Belgische componisten uit de Belgische Renaissance, waaronder Johannes Ockeghem en Orlandus Lassus. Dit geheel werd ontworpen samen met Didié Nietzche (alias A Limb), en gemasterd door Yadleen.

 

Alain Wergifosse (Renaissance des cendres – Décomposition granulaire)

Voor « Renaissance van assen – Granulaire ontbinding »  baseert  Alain Wergifosse zich op werken van verschillende Renaissance-componisten, waaronder Egidius Binchois, Guillaume Dufay, Orlandus Lassus, Carlo Gesualdo Giovanni Pierluigi da Palestrina en Johannes van Ockeghem.

 

Productie: Transcultures en de Week van de Klank in samenwerking met het Erasmushuis

Luistersalons 01/09 > 05/09 (10:00 > 18:00)

Share